Week 1: check! - Reisverslag uit Georgetown, Guyana van Selina Bosma - WaarBenJij.nu Week 1: check! - Reisverslag uit Georgetown, Guyana van Selina Bosma - WaarBenJij.nu

Week 1: check!

Door: Selina Bosma

Blijf op de hoogte en volg Selina

22 Augustus 2010 | Guyana, Georgetown

De eerste week training zit er zo goed als op! Veel onderwerpen en onderwerpjes behandeld (over VSO hier, het land, het eten, het creools en andere nuttige en minder nuttige dingen), wat verplichte bezoekjes afgelegd aan verschillende instituten, wat meer te weten gekomen over mijn baan (maar nog niet heel veel) en in de tussentijd vooral heel veel gewacht en gehangen. Goed om alvast aan de Guyanese way of life te wennen neem ik aan, maar wel lichtelijk saai af en toe. Gelukkig gaat maandag het echte leven zo’n beetje beginnen: verhuizen naar mijn eigen huis en beginnen met mijn werk. Mijn huis schijnt best ok te zijn (volgens nieuwe huisgenoot Olivia uit de Filipijnen, die hier al een jaar is), en mijn werk begint wat vastere contouren aan te nemen. Ik heb tijdens een bezoek aan een instelling die met onderwijs te maken heeft spontaan en per ongeluk al een student ontmoet. Ze hebben het afgelopen jaar blijkbaar geen docent voor Special Educational Needs gehad, dus ze zaten met smart op me te wachten. But no pressure… :)

Op woensdag gingen we voor de variatie naar een ‘creek’ (een stukje rivier) waar het echte Guyaanse ‘black water’ stroomt. Zoals de naam al doet vermoeden heel donker water dus, afhankelijk van hoe het licht valt lijkt het zwart of rood. Erg mooie omgeving, en een leuke afwisseling na dagen lang druk en lawaaierig Georgetown. Er stond een flinke stroming, dus we hebben lekker wildwaterbaantje gespeeld.

De avonden waren lang (om half zeven is het donker) en vooral heel warm. Het Guyaanse weer doet niet echt aan afkoelen ’s avonds, dus zweten is een constante bezigheid. We zijn de meeste avonden gewoon in het hotel gebleven, bijkomen, voor de ventilator zitten, facebooken, skypen en ouwehoeren. De ene avond hadden we bezoek van een soort ecologisch verantwoorde reiziger, die samen met een vriend zonder geld en met zo min mogelijk uitstoot van CO2 de wereld probeert rond te reizen. Het idee is lief natuurlijk, maar de uitwerking hier en daar wat, eh, bijzonder. En een andere avond gingen we op bezoek bij een Nederlandse man die hier al jaren woont en werkt (of heeft gewerkt?) voor de Duitse overheid, in een prachtig verbouwd koloniaal huis. Twee bijzonder uiteenlopende ervaringen.

In het weekend kwam er iets meer actie in de tent. Vrijdagavond was er een borrel waar we weer een hele hoop VSO’ers hebben ontmoet. Er zijn er flink wat in Guyana en het grootste gedeelte daarvan woont in Georgetown, drukke boel dus. Na de borrel gingen we wederom naar een concert (er is een festival aan de gang met een aantal van dit soort happenings deze weken), reggae dit keer. Leuk idee, maar helaas werkte het weer niet helemaal mee: het heeft de hele avond gegoten van de regen. Een aantal van onze groep was al bij voorbaat afgehaakt, maar samen met de andere diehards heb ik vrolijk (nou ja) een aantal uur in de zeikregen staan te dansen. Afzwemmen voor je B-diploma was er niks bij. Koud en nat gingen we om een uur of 3 naar het hotel terug, waar helaas geen warme, maar lekker frisse, douche op ons stond te wachten.

Gelukkig heeft dat geen permanente schade aangericht en waren we vandaag klaar om rondgeleid te worden in het shopcircuit van Georgetown. Op de markten is het druk en is er van alles te krijgen; verse groenten en fruit, vlees, vis, kleding, tandeborstels, pennen, dvd’s, allerlei obscure lotions en potions… I think you get the picture. In de gewone winkels zijn eigenlijk dezelfde producten te krijgen, maar dan wat duurder. Het duurste zijn de meer westerse winkels waar allerlei Amerikaanse etenswaren en andere producten te vinden zijn (het was een feest der herkenning). Je kunt hier in principe dus bijna alles krijgen, zolang je ervoor kunt betalen. Het zal nog een uitdaging worden om met mijn VSO salaris alle verleidingen te weerstaan.

Ik heb superveel nieuwe indrukken opgedaan deze week, die ik hierboven in een notedop heb geprobeerd te vertellen. Hieronder nog wat dingen die ik niet uitgebreid genoemd heb, maar die wel een eervolle vermelding krijgen:
- De beestjes, met name de muggen en de kakkerlakken
- De namen die je op straat krijgt toegeslingerd waaronder bijvoorbeeld whitey, white meat en barbie
- De uitdrukking ‘just now’ die iets zou moeten betekenen als ‘bijna’, maar wat in de realiteit een vrij rekbaar begrip blijkt te zijn, het kan over vijf minuten zijn, maar ook over drie maanden. (wanneer gaan we weg? Just now. Wanneer komt u mijn ventilator repareren? Just now. Etc ad infinitum.)
- Het ‘winen’: een dansvorm die in het Nederlands vertaald kan worden als ‘schuren’, maar dan met wat meer Caribische kontbewegingen. Winen kan op dansfeestjes met iedereen (tenminste, in man-vrouw combinaties), er komt weinig conversatie, maar gek genoeg ook weinig andere aanrakerigheid aan te pas.

Ik vergeet vast nog allemaal dingen, maar het is laat en ik ben moe, dus ga er nu een eind aan breien! De volgende keer zal ik proberen wat foto’s te uploaden!

Groetjes!

• 22 Augustus 2010 - 08:41

Josien!!:

Dus jij hebt Schuriname live meegemaakt?! Helemaal super!! Ben benieuwd naar je lesprogramma!! X!!

• 22 Augustus 2010 - 11:43

Jan En Vronie.:

ben al moe en bezweet van het lezen alleen al.Hoop dat je gauw geacclimatiseerd bent want dat scheelt een hoop energie. ook hier is het schoolseizoen weer open. Hebben voor de herfstvakantie al iets op Ameland geboekt want thuis blijven kan altijd nog. Tot de volgende leesbeurt.

• 22 Augustus 2010 - 18:38

Jos:

jij schreef: "......De namen die je op straat krijgt toegeslingerd waaronder bijvoorbeeld whitey, white meat en barbie
    ....." Mijn reactie: Nou maar hopen dat Ken er ook loopt :-)
    xxx ma xxx

• 23 Augustus 2010 - 02:45

Anna Lantink:

Van mij zou je er bij dat B-diploma meteen een uitnodiging krijgen voor de Olympische spelen. Denk dat je als onderwaterdanseres met een knijper op je neus zo die gouden plak binnen haalt! Slaap lekker, laatste nachtje samen op in room 7!

• 23 Augustus 2010 - 02:45

Anna Lantink:

• 23 Augustus 2010 - 17:37

Marlie:

Leuk om te te lezen dat je het naar je zin hebt!

Veel plezier weer deze week!

x Marlie

• 23 Augustus 2010 - 17:49

Karin:

Hey!!!
    Leuk om te lezen...tja dus geen kamelen voor je geboden dit keer... maar dan, die zijn daar dan ook niet officieel.
    XX

• 24 Augustus 2010 - 13:18

Ype En Gea:

Leer ze de oud friese klompendans. Versier je pantalon met prikkeldraad, if you want!
    Leen MAUR0,zoon van richard en miriam, hij knijpt voor zijn twee zussen alle bestjes fijn, zodra ze beginnen te gillen.Van mieren tot duizendpoten.

• 24 Augustus 2010 - 13:37

Muscle From Brussel:

Hoi selina, kreeg leuke tip van je ouders, surf eens naar deze site Wauw!!!!!!! wat een tof avontuur wens je veel sterkte en plezier doei doei neef ERIK

• 24 Augustus 2010 - 18:17

Emmelie:

Hi Selina,
    Mooie verhalen wederom meissie, fijn om te lezen. Ik ben nog even benieuwd als ze dan whitey enzo tegen je zeggen, zeggen ze dat dan met een lach en is het lief bedoeld of is het een gemeendere opmerking? T klink niet echt heel lief namelijk... Ik dit weekend Dias Latinos doorgedanst, was heerlijk. Lekker swingen met de heupjes, voor mij geen wine erbij, maar wel fijn met al die zuid amerikanen en afrikanen. Hebben ze ook salzwaai daaro?

Liefs Emm m

• 24 Augustus 2010 - 22:47

Hans Nieuwenhuijs:

Selina,
    Leuk op deze manier van jete horen.
    ik ben net terug uit Suriname (jungle) en kan me dus een beetje voorstellen hoe het is om daar in the bush rond te lopen.
    Ik probeer je te volgen via je blog.

Geniet er van en maak een hoop lol.
    Groet Hans

• 25 Augustus 2010 - 15:09

Irma:

wat klinkt dat allemaal goed; leuke stad, leuke mensen en genoeg feesten. Een prima start en verdiend!! Super je zo te kunnen volgen xliefsx

• 25 Augustus 2010 - 16:29

Jodie:

Nog 718 dagen.....
    :-)

• 25 Augustus 2010 - 20:30

Annie Rodenburg:

hallo Selina,
    Ik ben weer bijgelezen. Waar staan de letters VSO eigenlijk voor? Hoop dat je snel aan de warmte went. Groetjes Annie.